Tradycja i współczesność
Ponad 50 lat temu nasz ojciec Kazimierz Lenik, cukiernik z doświadczeniem, zrealizował swoje marzenie o własnej firmie. Na cześć żony nazwał ją Filipinka. W latach 60-tych na ul. Trzebnickiej 13 powstała jego pierwsza rodzinna cukiernia. Wrocław zaczynał się coraz bardziej dynamicznie rozwijać.
Po latach zdobywania renomy i zaufania stałych klientów powstała obecna sieć Cukierni Filipinka prowadzona przez jego synów Czesława i Zenona Lenika, mistrzów cukiernictwa. Firma nadal zachowuje charakter rodzinny, pracują w niej i pomagają wnuki oraz prawnuki założyciela.
Dziś mamy już sieć czterech cukiernio-kawiarni we Wrocławiu (adresy obok), a nasze wyroby sprzedajemy także do Trzebnicy i do Wołowa.
Należymy do Związku Cechu Rzemiosł Spożywczych. Zatrudniamy trzech mistrzów cukiernictwa oraz wykwalifikowany personel. Uczymy też młodzież praktykującą w zawodzie ucznia-cukiernika. Wyroby dowozimy do odbiorców firmowymi autami-chłodniami, aby nic nie traciły ze swej świeżości.
Stosujemy wypróbowane przez naszego ojca tradycyjne receptury wypieków, z naturalnych polskich produktów, bez konserwantów i tzw. sztucznych ulepszaczy. Nie stronimy jednak od poszukiwania nowych ciekawych smaków, np. poprzez użycie owoców egzotycznych. Zależy nam na tym, aby utrzymać wysoką jakość, jaką przez lata miały nasze ciasta. Wrocławscy klienci doceniają te starania i kupują u nas kolejne pokolenia i całe rodziny.
Serdecznie zapraszamy do poznania oferty naszych wrocławskich cukierni i składania zamówień!